Forum mladi i neformalna edukacija (Forum MNE) sa partnerima Građanska inicijativa mladih Rožaje organizovao je regionalni trening, koji je okupio oko 50 mladih iz Srbije (Novi Pazar, Sjenica, Tutin) i Crne Gore (Rožaje, Bijelo Polje, Berane).

Put ka ostvarivanju većih šansi za zaposlenje, mladi iz ove prekogranične regije započeli su krajem januara 2022. kao polaznici programa obuke „Sve na jednom mjestu“. U pitanju je inovativni servis koji funkcioniše po sistemu „sve na jednom  mjestu“ sa ciljem povećanja zapošljivosti, posebno ranjivih grupa mladih iz tzv. NEET populacije,  odnosno mladih koji su nezaposleni i ne nalaze se u procesu obrazovanja. Servis  obuhvata kurs mekih vještina, kurs preduzetništva i kurs digitalnog marketinga.

Regionalni trening se organizovao kao treći modul kursa mekih vještina, a posvećen je transformaciji konflikata, tj. načinima reagovanja u konfliktnim situacijima, tehnikama i pristupima konfliktnim situacijama na ličnom nivou i u radu sa klijentima i kolegama.

Četvorodnevni trening je organizovan u periodu od 13 – 16.maja. 2022.godine u Rožajama.

Prvog dana učesnike su pozdravili: direktorica Foruma MNE, Elvira Hadžibegović, menadžer Opštine Rožaje, Mirsad Džudžević, kao i partneri na projektu, direktor Kancelarije za mlade Novi Pazar, Džemaludin Paučinac  projektni asistent iz Građanske inicijative mladih Rožaje, Elma Luboder, kao i projektni koordinator iz Foruma MNE, Snežana Milačić. Nakon toga, učesnici treninga započeli su višednevni rad na jačanju mekih vještina. Ujedno, ovo je bila i sjajna prilika da se mladi iz ove prekogranične regije povežu, razmijene iskustva, ali i ideje za buduću saradnju.

Po završetku prve faze programa obuke, učesnici će kroz 3 mjeseca direktne mentorske podrške raditi na konkretnoj izradi  IT biznis ideja, nakon čega će moći da ih predstave na regionalnom događaju „Elevator pitch“. Najbolje prezentacije, njih 6 timova, će dobiti i dodatnu podršku u vidu biznis savjetovanja, podršku pri nalaženju finansijskih sredstava i ostalih važnih elemenata za početak sopstvenog biznisa.

„SVE NA JEDNOM MJESTU – Za socijalnu inkluziju i zapošljivost mladih“ dvogodišnji je projekat  koji Forum MNE sprovodi u partnerstvu sa Centarom za omladinski rad (Srbija), Kancelarijom za mlade Novi Pazar i Građanskom inicijativom mladih Rožaje (Crna Gora), u 6 opština prekograničnog regiona Sandžaka u Srbiji i Crnoj Gori.