U Nikšiću je 09.05.2022.godine održana pres konferencija , u okviru projekta “Čudni su putevi vjere od Lima do Zete”, koji realizuju Eparhija budimljansko nikšićka, Turistička organizacija Priboj i Eparhija mileševska. U okviru projekta je planirano otvaranje hodočasničkog centra u Nikšiću i Centra za posjetioce u Pribojskoj banji.

Projekat su predstavili koordinator projekta u Crnoj Gori protođakon Konstatin Dojić,  projektni menadžer Turističke organizacije Priboj Vidoje Didanović, arhijerejski namesnih nikšićki protojerej stavrofor Slobodan Jokić, direktor Turističke organizacije Nikšić Mitar Barać i Miljan Mijušković iz Opštine Nikšić.

Ideja za razvoj ovog projekta leži u činjenici da je diskreciono putovanje u slobodno vrijeme gdje je religija osnovni motiv za putovanje, gdje je samo putovanje oblik duhovnog napretka, a odredište mjesto bogosluženja i hodočašća popularan u prekograničnom području. Poslije skoro dva milenijuma hrišćanstva u prekograničnom području, hrišćansko naslijeđe predstavlja značajan turistički resurs dvije zemlje koje treba njegovati, promovisati i koristiti. Kroz ovaj projekat je obuhvaćena adaptacija i opremanje istorijske vile u Nikšiću u svrhe hodočasničkog i kulturnog centra i izgradnju i opremanje Centra za posjetioce u Pribojskoj banji, brendiranje ciljanog područja kao turističku atrakciju, razvijanje itinerara za potrebe vjerskog turizma, kreiranje priručnika o vjerskom turizmu kako bi se podržao razvoj ključnog proizvoda i doprinijelo njegovoj održivosti. Projektom je takođe ovuhvaćeno i organizovanje zajedničke prekogranične konferencije na temu izazova u savremenom vjerskom turizmu i organizovanje prekograničnog seminara za podizanje kapaciteta turističkih radnika, prezentaciju kulturnog vjerskog i istorijskog naslijeđa prekogranične oblasti. Posebna pažnja će se posvetiti zajedničkom podizanju kapaciteta kroz organizovanje treninga u oblasti ugostiteljstva pri čemu će se i licencirati tri turistička vodiča – navodi se u zajedničkom saopštenju.

Pored toga, planirane su i dvije prekogranične studijske posjete, dvije promo turističke ture unapređenog vjerskog turizma programske oblasti i prezentacija prekogranične turističke ponude na turističkim sajmovima. U cilju promocije turističkih potencijala planirano je kreiranje promo-materijala, promotivnih video-zapisa i kolekcije suvenira.

Projekat finansira Evropska unija posredstvom Ministarstva finansija, Sektora za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije Republike Srbije u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA II). Ukupna vrijednost projekta iznosi 410.430,38 evra, od čega Evropska unija kofinansira iznos do 336.552,91 evra.