Isporučena je nabvljena  oprema namijenjena Direktoratu za zaštitu i spašavanje Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore, opštinskim službama zaštite i spašavanja iz Nikšića, Pljevalja, Žabljaka i Šavnika, dobrovoljnim vatrogasnim društvima i osnovnim škola, ukupne vrijednosti od oko 73.000 eura. Riječ je o kombi vozilu, aluminijumskim i gumenim čamcima, motorima i prikolicama, pumpama, naprtnjačama, vatrogasnim odijelima i obući, opremi za spašavanje sa visina i iz dubina, kompletima ronilačke opreme, protivpožarnim aparatima.

U Nikšiću je 28.decembra 2022. godine upriličen događaj na kojem je predstavljena oprema nabavljena u okviru projekta „Budimo pripremljeni“ koji se završava 31.januara 2022.godine, a koji realizuje FORS Montenegro u partnerstvu sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srbije kao dio IPA Programa prekogranične saradnje Srbija – Crna Gora 2014-2020.

Zamjenik glavne pregovaračice i nacionalne IPA koordinatorke Bojan Vujović je istakao da su zahvaljujući projektu ojačani kapaciteti institucija i službi iz Crne Gore i Srbije koje se bave zaštitom i spašavanjem, prevencijom požara i poplava i ublažavanjem njihovih posljedica, ali i poboljšana informisanost stanovništva prekogranične oblasti o smanjenju rizika od nepogoda.

„Ovaj projekat je samo jedan od brojnih primjera koji ukazuju na značaj prekogranične saradnje, koja predstavlja najvidljiviji izraz zajedničkih napora koje države evropskog prostora preduzimaju u cilju savladavanja brojnih izazova koji prevazilaze njihove pojedinačne snage“, istakao je Vujović.

Podsjetio je da se Program prekogranične saradnje Srbija-Crna Gora sprovodi od 2008. godine kroz koji je do sada u okviru pet javnih poziva za dostavljanje prijedloga projekata ugovoreno 52 projekta, ukupne vrijednosti 10,16 miliona eura, koji doprinose jačanju društveno-ekonomskog razvoja programskog područja. U završnom dijelu događaja predstavljena je oprema i dodijeljene nagrade učenicima u okviru likovnog i literarnog takmičenja.

“Ovaj projekat jača veze i solidarnost u regionu, a to je najvažnija vrijednost”, poručila je programska menadžerka za prekograničnu saradnju u Delegaciji Evropske unije u Crnoj Gori, Mélanie Bride.