Mladi sa sjevera Crne Gore dobili su mogućnost da kroz sveobuhvatan program obuke „Sve na jednom mjestu“ povećaju šanse za zaposlenje. Počevši od 26.februara 2022, pa sve do kraja juna, 25 polaznika iz Berana, Rožaja i Bijelog Polja će pohađati intezivne kurseve koji obuhvataju: kurs mekih vještina, kurs digitalnog marketinga i kurs preduzetništva. 

Put ka ostvarivanju većih šansi za zaposlenje, mladi sa sjevera započeli su 26. februara 2022, u JU Srednjoj stručnoj školi – Berane, kada je upriličeno i svečano otvaranje Programa obuke. 

Nakon uspješno pokrenutog „one-stop-shop“ modela u Podgorici, Forum MNE zajedno sa lokalnim partnerom Građanska inicijativa mladih Rožaje pokreće sličan program i na sjeveru Crne Gore. Primjenom metode „sve na jednom mjestu“ doprinosi se povećanju kvaliteta usluga za NEET grupu mladih (koji nisu zaposleni, nisu u procesu formalnog ili neformalnog obrazovanja), i to okupljajući na jednom mjestu svu potrebnu podršku za zapošljivost mladih: digitalne, preduzetničke i meke vještine, zajedno sa mentorstvom, praktičnim radom, a sve u kontaktu sa poslodavcima, manjim i srednjim preduzećima.

Program će se organizovati u Beranama, i to u JU Srednjoj stručnoj školi. Pored toga, polaznici obuke iz Crne Gore će imati priliku da dio obuke prođu zajedno sa mladima iz Srbije, koji pohađaju isti program. To će biti jedinstvena prilika za razmjenu ideja, mišljenja i povezivanja, naročito u poslovnom smislu.

Po završetku prve faze programa obuke, učesnici će kroz 3 mjeseca direktne mentorske podrške raditi na konkretnoj izradi  IT biznis ideja, nakon čega će moći da je predstave na regionalnom događaju „Elevator pitch“.   Najbolje prezentacije, njih 6 timova, će dobiti i dodatnu podršku u vidu biznis savjetovanja, podršku pri nalaženju finansijskih sredstava i ostalih važnih elemenata za početak sopstvenog biznisa.

Projekat „SVE NA JEDNOM MJESTU – Za socijalnu inkluziju i zapošljivost mladih“ dvogodišnji je program koji Forum MNE sprovodi u partnerstvu sa Centrоm za omladinski rad (Republika Srbija), Kancelarijom za mlade Novi Pazar i Građanskom inicijativom mladih Rožaje (Crna Gora), u 6 opština prekograničnog regiona u Srbiji i Crnoj Gori u okviru Programa prekogranične saradnje Srbija – Crna Gora 2014 – 2020.