Obilaskom Pešterskog jezera na području Karajukića bunara i hranilišta za ptice Pešter , 8.juna, 2022.godine je u Sjenici zvanično počeo trodnevni trening u okviru Programa obuke za wildlife vodiče. Više od 25 učesnika imalo je priliku da zajedno sa trenerom Markom Šćibanom iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije počne sa upoznavanjem biodiverziteta ptica Peštersko-sjeničke visoravni i prekograničnog regiona Srbije i Crne Gore.

Obuka se nastavlja i 9. i 10.juna, terenskim radom na području kanjona rijeke Vape i sela Đerekare,  kako bi se budući wildlife vodiči infomisali o biodiverzitetu ptica i potencijalu koji one imaju za razvoj eko turizma u ovom prekograničnom region.

Obuka se realizuje u okviru “Hu Hu projekta – tragovima sova i ostalih divljih vrsta” koji za cilj ima podsticanje razvoja turizma zasnovanog na prirodnom nasljeđu divljih biljnih i životinjskih vrsta u prekograničnoj oblasti između Srbije i Crne Gore. Projekat se implementira uz finansijsku podršku Evropske unije u okviru IPA Programa prekogranične saradnje Srbija-Crna Gora 2014-2020, i uz kofinansiranje Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija Crne Gore.

Projekat zajednički sprovode Centar za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore, NVO Sjeverna zemlja iz Berana, Regionalna turistička organizacija Sandžak i  Udruženje građana Jadovnik iz Prijepolja.