Centar za zaštitu i proučavanje ptica iz Podgorice u saradnji sa projektnim partnerima NVO Sjeverna zemlja iz Berana, Regionalnom turističkom organizacijom Sandžak iz Novog Pazara i Udruženjem građana Jadovnik iz Prijepolja, od februara 2021. realizuje “Hu Hu projekat – Tragovima sova i drugih divljih vrsta”.

Cilj projekta je podsticanje razvoja turizma zasnovanog na prirodnom nasljeđu divljih biljnih i životinjskih vrsta u prekograničnoj oblasti između Srbije i Crne Gore. Vrijednost projekta iznosi 262,028.98 eura a planirano trajanje projekta je 24 mjeseca. Projekat između ostalog predviđa uspostavljanje dva wildlife turistička itinerera, obuku vodiča za vođenje tura koje uključuju posmatranje divljih životinja i ptica, studijsku posjetu kao i uspostavljanje digitalne platforme za promociju wildlife turizma u regionu.

Partneri su u predhodnom periodu počeli sa realizacijom pripremnih aktivnosti u cilju prikupljanja podataka neophodnih za razvoj turističkih itinerera u prekograničnom regionu. Održan je niz sastanaka sa predstavnicima turističkih organizacija iz različitih opština, kao i drugih aktera koji djeluju u oblasti turizma, kako bi prikupili podatke o autentičnim lokalnim pružaocima turističkih usluga (seoska domaćinstva, restorani, outdoor klubovi), kao i o pojedincima koji bi mogli da daju doprinos razvoju itinerera, te da u kasnijim fazama budu direktno uključeni u ostale projektne aktivnosti.

U toku je procjena i prikupljanje podataka o divljim životinjskim vrstama, ljekovitom bilju i gljivama koje su specifične za projektno područje. Sve prikupljene informacije biće dio informativnog priručnika koji će služiti kako vodičima, tako i turistima koji budu posjećivali ovaj region.

Projektni tim je započeo i pripremne aktivnosti na mapiranju, procjeni sigurnosti, pristupačnosti i vidljivosti staza za divlje životinje i ptice u najpogodnijim oblastima u osam targetiranih opština.