Evropska nedelja regiona i gradova najveći je godišnji događaj u Briselu posvećen kohezionoj politici. Tokom poslednjih 18 godina, učinjeno je mnogo na promovisanju učenja o politici i razmjeni dobre prakse.

Zbog pandemije , događaj 2020. bio je prvo digitalno izdanje i privuklo je više od 10.000 učesnika na mreži. Na osnovu ovog uspjeha, ova nova napredna platforma događaja 2021. će obezbijediti priliku za debatu, održavanje zajednica povezanim, razmjenu najboljih praksi i ideja između partnera i učesnika o četiri teme: kohezija, zelena tranzicija, digitalna tranzicija, angažovanje građana.

Pod naslovom “Zajedno za oporavak”, ovogodišnji program fokusiran je na kapacitet EU i nacionalnih i regionalnih vlada da podrže evropske građane i njihove lokalne zajednice praktičnim mјerama i javnim politikama usmјerenim na ulaganje u pravedniju, zeleniju i  digitalnu budućnost za oporavak. U tom pogledu, nova koheziona politika i nova generacija programa EU za 2021-2027, kao i finansijski instrumenti EU za rješavanje krize KOVID-19, biće u centru pažnje 2021. godine.

Projekat „Opservatorija za zaštitu regionalnog područja ljekovitog bilja kao živa prekogranična infrastruktura održivog turizma – PORALIST”, koji je implementiran u okviru Programa prekogranične saradnje Srbija – Crna Gora 2014 – 2020, je predstavljen na Evropskoj nedjelji regiona i gradova kao primjer dobre prakse u okviru teme „Regionalni turizam podstiče proces oporavka na Zapadnom Balkanu“. Projekat je prezentovala Danijela Jandrić iz Regionalne razvojne agencije Zlatibor, menadžer na projektu.

Opšti cilj projekta je doprinos upravljanju prirodnim dobrom kroz poboljšano očuvanje pojednostavljenog nadzora, nezavisnog izvještavanja i sveukupno boljeg upravljanja za održivi razvoj kroz odgovorno upravljanje i korištenje prirodnih resursa u prekograničnom području Srbije i Crne Gore. Projekat su implementirali Regionalana razvojna agencija Zlatibor u partnerstvu sa Institutom za proučavanje ljekovitog bilja „Dr Josif Pančić“ iz Beogradа i NVO „Multimedijal“ iz Bijelog Polja.

Pogledajte kratak film o projektu koji je prezentovan na radionici.