Mjera I.2: Prekogranične inicijative usmjerene na razmjenu ljudi i ideja sa ciljem poboljšanja saradnje stručne javnosti i građanskog društva.

Naziv projekta: Zajedno ekologijom i sportom ka zdravoj Evropi

Budžet:

  Vrijednost projekta EU doprinos
Republika Srbijaa € 49,999.20 € 42,499.20
Crna Gora € 36,820.00 € 31,297.00
UKUPNO € 86,819.20 € 73,796.20

Korisnik sredstava Republici Srbiji: Grammar School Kraljevo

Korisnik sredstava u Crnoj Gori: Coeducational Secondary School “17.septembar” Zabljak

Područje realizacije:
• Crna Gora: Opština Žabljak
• Srbija: Opština Kraljevo

Ciljne grupe: Učenici I nastavnici iz škola u prekograničnom području

Period relizacije: 16/11/2010 – 28/02/2012

Ciljevi projekta:
Opšti cilj projekta:
1. Doprinos uspostavljanju saradnje između učenika, nastavnika i roditelja učenika iz prekograničnih škola sa ciljem da se ojačaju obrazovne, sportske i kulturne veze
2. Pozitivna promena mladih u odnosu na sebe, svoje vršnjake, okolinu, zdrav način života, zdravu životnu sredinu, istraživanja i naučni rad

Specifični cilj: Uspostavljanje jače prekogranične veze među ljudima kako bi se učvrstile obrazovne, kulturne i sportske veze i oblast koristila u zajedničkog interesu.

Aktivnosti i rezultati projekta:

Preobimni i staromodni obrazovni programi srednjih škola u Srbiji i Crnoj Gori čest su uzrok nepostojanja istraživačkog rada i saradnje među školama čak ni unutar svoje zemlje. Posledica je slaba motivacija učenika za sticanjem dodatnih znanja i vještina van programa rada škole. Ovakva situacija je promijenjena nakon uspostavljene saradnje između Gimnazije iz Kraljeva i Srednje mješovite škole “17.septembar” sa Žabljaka. Obje škole su uspostavile i opremile internet učionice, dok je škola sa Žabljaka takođe I rekonstruisala ovu učionicu uloživši u radove 11.038 eura. U cilju poboljšanja istraživačkih aktivnosti na otvorenom Gimnazija iz Kraljeva je izvršila nabavku kombi vozila opremljenog uređajima i predmetima za ekološka istraživanja vrijednosti 1,867,829.23 dinara.
Prekogranična saradnja i komunikacija između dvije ciljne škole je poboljšana kroz zajedničku realizaciju aktivnosti koje su obuhvatale: osnivanje redovnog kanala komunikacije putem Skajpa, osnivanje eko-sportskih sekcija i njihovog nastavnog plana (34 člana), nabavka uređaja za labaratoriju za životnu sredinu na Žabljaku, 3 razmjene učenika i zajednički istraživački rad (40 učenika, 17 istraživačkih aktivnosti, 36 sati predavanja), Izrada baze podataka u vezi sa istraživanjima, dva treninga o procjeni zaštite životne sredine, zajedničko predstavljanje rezultata projekta, kursevi skijanja i plivanja za 64 učenika i takmičenje u plivanju uz učešće 32 učenika.

Sve aktivnosti su propraćene odgovarajućim promotivnim materijalima i kampanjom, koji su distribuirani široj javnosti kao što su 1.100 primjeraka školskog časopisa, 400 primjeraka flajera, 70 majica, 150 kopija godišnjeg biltena.
Saradnja između dvije škole je nastavljena i nakon završetka projekta kroz zajednički istraživački rad eko-sportskih sekcija i razmjenu učenika potvrđujući činjenicu da obrazovanje i nauka ne poznaju granice.