Mjera I.1 Povećanje produktivnosti i konkurentnosti privrednih, ruralnih, kulturnih i prirodnih resursa Programske oblasti

 Naziv projekta:  OD MLIJEKA SA NAŠIH PLANINA – Valorizacija proizvodnje mlijeka u prekograničnoj oblasti Srbije i Crne

Budžet:

  Vrijednost projekta EU doprinos
Republika Srbija € 175,357.91 € 143,587.91 
Crna Gora € 166,745.54  € 141,533.61
UKUPNO € 342,103.45 €285,121.52

Korisnik sredstava u Republici Srbiji: Opština Čajetina

Korisnik sredstava u Crnoj Gori:  Opština Plav

Partneri: Zlatiborski Eko Agrar, Srbija

                 Opština Andrijevica , Crna Gora

Projekat se sprovodi na teritoriji:

  • Srbija: Opština Čajetina
  • Crna Gora: Opštine Plav i Andrijevica

Ciljne grupe: proizvođači mlijeka na području opštine Čajetina; proizvođači mlijeka na teritoriji opština Plav i Andrijevica.

Trajanje projekta: 01/09/2016 – 28/02/2018

Ciljevi projekta:

Opšti cilj: Doprinijeti prekograničnoj saradnji i održivom ruralnom razvoju Zlatiborskog okruga i sjevera Crne Gore

Specifični cilj: Ojačati vrijednosni lanac u sektoru proizvodnje mlijeka u području Zlatibora, Plava i Andrijevice

Aktivnosti i rezultati projekta

Projekat „Od mlijeka sa naših planina“ je usmjeren na stvaranje osnovnih infrastrukturnih i institucionalnih uslova za poboljšanje sektora mljekarstva u Zlatiborskom okrugu i za podršku malih farmera ugroženih od strane velikih kompanija i trenutnom stanju na tržištu mljekarstva. S obzirom na probleme i ograničenja malih farmera, ovaj projekat je dizajniran da zadovolji njihove potrebe i da im pruži priliku da uspostave kontinuiranu proizvodnju i prodaju sirovog mlijeka u mini mljekari. Uspostavljanje lanca vrednosti gde  mini mljekara “Naša Zlatka” garantuje, blagovremeno plaćanje i mogućnosti za dalji razvoj i poboljšanje u smislu kontinuirane edukacije, analize i drugih mjera usmjerenih poljoprivrednu proizvodnju, postao je primjer najbolje prakse.

Nakon završetka građevinskih radova i ugradnje opreme sa test proizvodnjom, mini-mljekara „Naša Zlatka“ u Čajetini je postala operativna.

Tokom realizacije projekta, ugovori sa 20 malih farmera iz sela Kriva Reka, Mačkat, Mušvete i Branešci su potpisani, obezbjeđujući prihod za porodicu, dugoročne perspektive za život i razvoj. Pored toga, svi poljoprivrednici koji su konkurisali na javnom pozivu su bili uključeni u obuke o ishrani i higijeni u stočarstvu. Nutricionističkom analizom ishrane dobijene su preporuke za poboljšanje kvaliteta ishrane stoke što direktno utiče na kvalitet mljeka i samim tim na kvalitet  finalnih proizvoda mljekere „Naša Zlatka“. Priručnik za uzgoj stoke, ishrane i higijene muže je distribuiran  široj grupi farmera u opštini Čajetina, pružajući im veoma korisne savjete i uputstva za uzgoj stoke.

Takođe su dobili obrazovnu i tehničku podršku kroz analizu ishrane koja je od presudnog značaja za kvalitet sirovog mlijeka, a samim tim kvaliteta finalnog proizvoda (sira i kajmaka). S druge strane, poslovi u mini mljekari su zahtevali angažovanje većeg broja radnika nego što je prvobitno planirano, što je rezultiralo otvaranjem 7 novih radnih mjesta. Zahvaljujući dobrom kvalitetu i ugledu tradicionalnih proizvoda, „Naša Zlatka“ sir i kajmak su predstavljeni u 28 hotela i restorana koji rade na Zlatiboru.

Ovaj projekat je od višestruke koristi za lokalnu zajednicu, koja se ogleda ne samo kroz stvaranje novih radnih mjesta i novih budućih perspektiva za seosko stanovništvo, nego i kroz potencijal da se obogati turistička ponuda ovog kraja i stvore preduslove za pokretanje zaštite geografske oznake tradicionalnih proizvoda sa Zlatibora.