Prvi konferencija za medije u okviru projekta „Zajedničkom akcijom do boljih usluga“ održana je u Novom Pazaru, 25.11.2021. godine.

Na konferenciji su prisustvovali predstavnici medija, predstavnici projektnih partnera uključenih u pripremu i realizaciju projekta, te predstavnici organizacija i institucija koje brinu o djeci, mladima i osobama sa invalitetom u Novom Pazaru i Bijelom Polju.   Tokom prezentacije projekta uvodnu riječ je imao direktor JU Centar za djecu i mlade sa smetnjama u razvoju „Tisa“ Bijelo Polje, Ensad Omerović, a nakon njega je o samoj ulozi partnera govorila i direktorica Udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenih osoba „Tahir Taša Delić“, Lejla Delić.

Na konferenciji je detaljno predstavljen projekat, aktivnosti i očekivani rezultati, ciljne grupe i krajnji korisnici, te predstavljena uloga svakog od partnera u realizaciji projekta.

Kako bi unaprijedili saradnju između institucija i organizacija koje djeluju na polju zaštite djece i mladih sa invaliditetom u opštinama Bijelo Polje i Novi Pazar, u okviru projekta je uspostavljena i Mreža prekogranične saradnje u oblasti socijalne zaštite Bijelo Polje – Novi Pazar a koju čine predstavnici 11 institucija i organizacija koja tretiraju pitanja socijalne zaštite ciljne grupe.  Mreža će doprinijeti unapređenju položaja osoba s invaliditetom u Bijelom Polju i Novom Pazaru kroz razmjenu znanja, iskustava i kreiranje platforme za zajedničko djelovanje u budućnosti.

Kroz projekat će se osnažiti ukupno 144 djece i mladih sa smetnjama u razvoju i osoba sa invaliditetom koji su korisnici usluga ove dvije institucije, te će zaposleni iz institucija steći nova znanja i vještine koje će im pomoći u uvođenju novih aktivnosti predviđenih projektom.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 271.941,89  eura , od čega je Evropska unija finansijski podržala projekat u iznosu do 230.957,89 eura. Projekat je počeo s realizacijom 01. juna 2021. godine i trajaće 24 mjeseca.