U ponedeljak, 21. marta 2022. godine u Regionalnom razvojnom inovacionom startap centru u Priboju  održana je Konferencija povodom otvaranja Trećeg poziva za podnošenje prijedloga projekata za Program prekogranične saradnje Srbija – Crna Gora.

Događaj je organizovan u cilju promocije Trećeg poziva, a hibridni format konferencije omogućio je da se široj javnosti, kroz direktno praćenje, predstavi kako Program, tako i projekati, koji se sprovode u okviru Drugog poziva.

Ispred Opštine Priboj, kao domaćina događaja, prisutne je pozdravio Lazar Rvović, predsjednik opštine Priboj, istakavši doprinos fondova Evropske unije na području Priboja kroz realizovani  projekat “Rehabilitacija ilegalnog otpada na rijeci Lim” kao i projekta “Čudni su putevi vjere od Lima do Zete” koji je u toku. “To su dobri primeri da idemo dalje sa još boljim i većim projektima. Već smo uspostavili dobru sradnju sa graničnom opštinom Pljevlja i posebno sa opštinom Bijelo Polje jer imamo zajedničku tačku vezivanja a to je reka Lim” – istako je Rvović.

Svečanu ceremoniju otvorio je pomoćnik ministra za evropske integracije Republike Srbije, Mihajilo Dašić, koji se ovom prilikom istakao važnost dobrosusjedskih odnosa i saradnju u sprovođenju projekata finansiranih sredstvima Evropske unije u pograničnim predjelima Crne Gore i Srbije, ali i evropskih integracija u cjelini. “Saradnja između Crne Gore i Srbije u pogledu prekogranične saradnje počela je 2007. godine i trenutno sprovodimo drugu generaciju ovog programa kroz program za IPA finansijsku perspektivu 2014-2020. Od tada do danas, u okviru ove saradnje finansirano je 52 projekta ukupne vrednosti od oko 10 miliona eura. Finansiran je čitav spektar aktivnosti u oblasti zaštite životne sredine, poljoprivrede, ekonomskog razvoja, socijalne i zdravstvene zaštite, kulture i razvoja preduzetništva u prekograničnom regionu Crne Gore i Srbije. Nadamo se da će uspešnih podnosilaca projektnih predloga u budućnosti biti još više s obzirom da Evropska unija uviđa značaj i neophodnost podrške zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima na putu ka punopravnom članstvu u EU. Za ovaj konkurs opredeljeno je 3,4 miliona eura bespovratnih sredstava EU, a pored toga trudićemo se da za naredne konkurse povećamo iznos sredstava koji će njima biti opredeljeni.” – istakao je Dašić.

Ispred Vlade Crne Gore, Kancelarije za evropske integracije, prisutnima se obratio zamjenik glavne pregovaračice – nacionalne IPA koordinatorke Bojan Vujović koji je ovom prilikom rekao: “Istakao bih da nas raduje činjenica da će se saradnja u okviru ovog Progama nastaviti i kroz novu programsku perspektivu za period 2021-2027, u okviru kog je opredijeljeno dodatnih 8.4 miliona eura za projekte u prekograničnoj oblasti koji će dati dodatni podsticaj zapošljavanju, mobilnosti radne snage, socijalnoj i kulturnoj inkluziji, te razvoju turizma, uz zaštitu i promociju kulturnog i prirodnog nasljeđa. Sama činjenica da će se i novi program sprovoditi u indirektnom upravljanju potvrđuje da su naše dvije države dokazale da imaju kapacitete potrebne za kvalitetno upravljanje sredstvima EU, što će se dodatno unaprjeđivati u narednom periodu.”

Na kraju uvodnih obraćanja uslijedilo je onlajn uključenje Marka Jovanovića, pomoćnika ministra finansija, ispred Sektora za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije, ovom prilikom osvrnuo se na informacije koje su od važnosti za aplikante Poziva. “Poziv je objavljen 3. marta, a rok za podnošenje predloga projekata  je 1. jun 2022. godine. Indikativni budžet iznosi 3,412,000 eura. Opšti cilj ovog poziva јe doprinos ekonomskom, društvenom i teritorijalnom razvoju programskog područja podsticanjem integracije, zajedničkog razvoja i korišćenja potencijala i mogućnosti kako bi se područje učinilo atraktivnim za život i rad. Specifični ciljevi,  rezultati kojima bi podnijete apikacije trebalo da doprinesu su sledeći: 1. Povećanje zapošljivosti i mogućnosti za zapošljavanje kroz rezultat unapređeno znanje, veštine i kompetencije, kao i radno iskustvo nezaposlenih i zaposlenih osoba kako bi se bolje prilagodili potrebama tržišta rada i iskoristili potencijali za zapošljavanje u perspektivnim sektorima; 2. Unapeđenje upravljanja otpadom i tretmana otpadnih voda kroz rezultat poboljšani kapaciteti opština i javnih komunalnih preduzeća za delotvorno i efikasno upravljanje otpadom i otpadnim vodama I 3. Unapređenje kapaciteta za korišćenje turističkih potencijala programskog područja koji ima za cilj unapređenje zajedničkih turističkih proizvoda .” istakao je Jovanović.

Nakon uvodnog dijela, Živko Kolašinac, šef Zajedničkog tehničkog sekretarijata za Program prekogranične saradnje Srbija – Crna Gora predstavio je tekuće projekte sa Drugog poziva za ovaj Program.

Na samom kraju programa, pozvani su potencijalni korisnici da prate Informativnu sesiju i Forum za podsticanje partnerstava koji će biti organizovani u sredu, 23. marta 2022. godine.