U Podgorici je danas svečano dodijeljeno 5 plaketa  uspešnim podnosiocima projektnih prijedloga za sredstva opredijeljena  u okviru IPA Programa prekogranične saradnje Srbija – Crna Gora 2014-2020, putem kojeg Evropska unija nastoji da stimuliše društveno-ekonomski razvoj u prekograničnom području između Republike Srbije i Crne Gore. Potpisani ugovori odnose se na prvi od ukupno tri konkursa predviđenih za period 2014-2020. Evropska unija  obezbedila je ukupno 8,4 miliona evra za ceo programski period. Pet projekata, čiji je početak realizacije danas obeležen u Podgorici, vrijedni su više od milon evra.

Saradnja Srbije i Crne Gore u okviru prekogranične saradnje traje od 2008. godine i u toku je druga faza programa, koja se odnosi na period od 2014. do 2020. godine. Za to vreme, realizovana su ukupno 34 projekta, sa ciljem poboljšanja kvaliteta života stanovništa pograničnog područja.

Na događaju je ujedno održana i završna konferencija Programa prekogranične saradnje  Srbija – Crna Gora 2007-2013, na kojoj su predstavljeni rezultati rada ovog programskog perioda.

Tom prilikom, prisutnima su se obratili zamenica glavnog pregovarača i nacionalna IPA koordinatorka Ivana Glišević Đurović i pomoćnik ministra evropskih integracija Republike Srbije Mihajilo Dašić. Održana je i panel diskusija, tokom koje su predstavljeni neki od uspešno realizovanih projekata u proteklom programskom  periodu 2007-2013. Na panelu su učestvovali i krajnji korisnici ovih projekata, koji su skrenuli pažnju na značaj ulaganja u pograničnom području i istakli konkretnu dobit od realizovanih projekata.  

Projekti koji se finansiraju u okviru IPA Programa prekogranične saradnje Srbija – Crna Gora 2014-2020 realizuju se sa ciljem poboljšanja socio-ekonomskih uslova u pograničnim područjima, koji se pre svega odnose na zaštitu životne sredine, privredni razvoj,  socijalnu i zdravstvenu zaštitu, kulturu i obrazovanje.