Uvodna konferencija projekta “Tematsko putovanje koridorom kulturne i prirodne baštine Srbije i Crne Gore – Creative Twinning” održana je 15. marta 2022. godine na kojoj su predstavljeni ciljevi, aktivnosti i rezultati projekta. Skup je otvorio dr Predrag Terzić, gradonačelnik grada Kraljeva, a na koferenciji su govorili: Danijela Vićentijević iz Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Vlade Republike Srbije, Katarina Grujović Brković iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture Kraljevo, Svetlana Vujičić iz Centra za inicijative iz oblasti održivog turizma Podgorica i Lucija Vasiljević iz Regionalne agencije za prostorni i ekonomski razvoj Raškog i Moravičkog okruga.

Govornice su prezentovale projekat, primjere dobre prakse iz Srbije, Slovenije i Crne Gore, značaj projekta Creative Twinning i prekogranične saradnje za region i kulturno naslijeđe, kulturni turizam u Srbiji i ‘storytelling’. Teme su zaokružile suštinu projektnog sadržaja i 39 učesnika je dobilo uvid u aktivnosti prekogranične saradnje, nova znanja i kompetencije, koje mogu da unaprijede njihov rad.

Potom je 16 i 17. marta 2022. godine održana obuka iz održivog upravljanja kulturnim/prirodnim naslijeđem uz učešće  predstavnika lokalnih samouprava. Zajedno sa ekspertom, dr Brankom Krasojevićem obrađene su sledeće teme: održivo upravljanje i upravljanje uticajima turizma, održivi turizam u zaštićenim područjima, trendovi u ICT tehnologijama i saradnja i partnerstvo javnog sektora sa akademskom zajednicom i (ne)vladinim organizacijama. Teme su usaglašane sa sadržajem projekta kako bi 20 učesnika dobilo najbolja znanja za budući rad sa rezultatima projekta.

Projekat sprovode Regionalna agencija za prostorni i ekonomski razvoj Raškog i Moravičkog okruga iz Kraljeva zajednom sa partnerom, Centrom za inicijative iz oblasti održivog turizma iz Podgorice. Ukupna vrijednost projekta je 351.279,99 EUR, od toga je EU doprinos 298.409,99 EUR.