Naziv projekta: Кroz kulturu i turizam do bolje saradnje

Budžet projekta: € 468.104,89

Кorisnik sredstava u Republici Srbiji: Turistička organizacija Zlatibor

Кorisnik sredstava u Crnoj Gori: Eparhija Budimljansko-nikšićka

Partner: Turistička organizacija Plužine

Područje implementacije:
Crna Gora: Opštine Plužine i Bijelo Polje
Srbija: Opština Čajetina

Trajanje projekta: 17.10.2012. – 16.10.2014.

Ciljevi projekta: Opšti cilj ovog projekta je pospješivanje ekonomskog razvoja u pograničnom regionu kroz promociju turizma i uspostavljanje efikasne i efektivne saradnje između prekograničnih partnera. Specifični cilj projekta je poboljšana turistička ponuda u prekograničnoj oblasti prepoznavanjem i revitalizacijom kulturnih i istorijskih spomenika uz poboljšanje institucionalnih i ljudskih kapaciteta.

Aktivnosti i rezultati projekta:

Projekat „Kroz kulturu i turizam do bolje saradnje“ započeo je uspostavljanjem trajne saradnje turističkih radnika Zlatibora i Plužina. Prve projektne aktivnosti bile su usmjerene na podizanje kapaciteta Turističke organizacije Plužine, a što je postignuto održavanjem niza radionica i treninga na teme relevantne za budući rad ove organizacije, kao i studijskom posjetom TO Zlatibor i upoznavanjem sa primjerima višegodišnje dobre prakse u razvoju i upravljanju turističkim potencijalima Zlatibora.

Kruna rada na unaprjeđenju znanja i stečenih iskustva, turistički radnici opštine Plužine, objedinili su u strateški plan razvoja turizma u ovoj opštini. Rad lokalnih aktera, uz pomoć projektom angažovanih eksperata, rezultirao je usvajanjem Strategije razvoja turizma opštine Plužine od strane Skupštine Opštine Plužine.

Turistička organizacija Zlatibor, je tokom rada na projektu usavršavala i sopstvene tehničke, ali i ljudske kapacitete, a taj proces je rezultirao izradom savremenog informacionog sistema za efikasnije upravljanje ovom poznatom turističkom destinacijom.

Sredstva projekta „Kroz kulturu i turizam do bolje saradnje“ su u značajnoj mjeri usmjerena na revitalizaciju bitnih, a do sada nedovoljno promovisanih turističkih lokaliteta u ovom prekograničnom području. Naime, u području Eparhije Budimljansko-nikšićke rekonstruisana je crkva Sv. Petra u Bijelom Polju izgrađena u 12. vijeku, koju je podigao knez Miroslav, za čiju je bogoslužbenu upotrebu u njoj napisano Miroslavljevo jevanđelje, dio svjetske kulturne baštine pod zaštitom UNESCO-a. Uređen je i vidikovac manastriskog kompleksa Zagrađe u Plužinama, koji je izgrađen u 15. vijeku za vrijeme Hercega Stjepana. Na Zlatiboru su revitalizovani pomoćni objekti i zgrada crkvenog doma Jablanica. Crkva brvnara sa starim grobljem i sobrašicama u Jablanici podignuta je 1838. godine i posvećena Bogorodičinom pokrovu. Sobrašice, male drvene kuće, namijenjene smještaju vjernika tokom posjete i sprovođenja crkvenih obreda, danas su ponovo u upotrebi, a pored svoje osnovne namjene danas se koriste i za smještaj turista. Revitalizacija ovih objekata, od izuzetnog kulturno-istorijskog značaja, omogućiće dalji prenos duhovnih vrijednosti ovog podneblja u prekograničnom području na mlađe generacije, a posjetiocima pružiti vjerodostojana saznanja o kulturi i istoriji naroda ovih krajeva.

Projekat je, pored navedenog, obezbijedio sredstva i za organizaciju niza prezentacija kulturno-istorijske baštine u svim lokalnim i regionalnim medijima u prekograničnom području. Takođe, izrađene su i monografije i kvalitetno štampani materijali, koji su značajno doprinijeli trajnoj i kvalitetnoj promociji turističkih potencijala sjevera Crne Gore i Zlatiborskog okruga.

IZJAVE:

Njegovo Preosveštenstvo Episkop budimljansko-nikšićki Gdin Joanikije

„Sa zadovoljstvom i obnoviteljskim elanom smo iskoristili ovu izuzetnu priliku da uz dobru međusobnu saradnju i povjerenje završimo obnovu pomenutih svetinja, da bi ispunjavale svoju duhovnu funkciju i na najbolji način reprezentovale kulturne vrijednosti koje narod ovog podneblja njeguje kroz vjekove. Posebno nam je drago što je Evropska unija prepoznala vrijednosti koje baštinimo i što je odobravajući pomenuta sredstva dala doprinos očuvanju i prezentaciji našeg kulturnog blaga. Završetkom našeg projekta, uz obostrano zadovoljstvo, i Bijelo Polje i Plužine su pojačali svoju turističku ponudu, a svim njihovim posjetiocima biće omogućeno da bolje upoznaju naše svetinje.“

NJ. E. Mitja Drobnič, šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori

„Ovaj projekat se posebno fokusira na unapređenje ekonomskog razvoja u Crnoj Gori i Srbiji kroz promociju kulture i turističke ponude uz pružanje mogućnosti za valorizaciju regionalnog kulturnog nasleđa, i uz najveće bogatstvo, ljude širokog srca i otvorene duše.“