Druga Evropska nedelja mogućnosti je održana u periodu od 23. do 27.septembra, 2024.godine. Završena je serijom panela i infosesija u Nišu, gde su u fokusu bili lokalni razvoj, teritorijalna saradnja i zelena tranzicija.

Program je otvoren uvodnim obraćanjima ambasadora EU u Srbiji Emanuelea Žiofrea, ministarke za evropske integracije Tanje Miščević,  zamenik ministra za lokalnu samoupravu Severne Makedonije Erdžan Selimi i gradonačelnika Niša Dragoslav Pavlović.

Zvaničnici su istakli važnost da se svi zainteresovani aktivno uključe u programe kojima Evropska unija pomaže građane, organizacije i javnu upravu u Srbiji, kao i u drugim susednim zemljama.

Dodeljeni su i sertifikati lokalnim samoupravama i organizacijama iz Srbije i Severne Makedonije, koje su u prethodnom periodu već uspešno sproveli projekte prekogranične saradnje. Među njima su, između ostalih, nevladine organizacije iz Leskovca i Skoplja, opštine Medveđa, Saraj i Kriva Palanka. Sprovodili su projekte fokusirane na prevenciju poplava, zeleni turizam, socijalno preduzetništvo.

Tema prvog panela bila je važnost saradnje različitih regiona na evropskom nivou.

Pomoćnica ministarke za evropske integracije Sanda Šimić napomenula je važnost toga da se svi uključe u procese konsultacija oko prekograničnih programa, kao i da je članstvo u Evropskoj uniji važno jer takvi programi donose značajno veća sredstva.

Dan je nastavljen predstavljanjem različitih mogućnosti u okviru INTERREG programa – od onih sa državama članicama EU (Hrvatskom, Bugarskom, Rumunijom i Mađarskom), preko saradnje sa državama koje se nalaze u procesu proširenja (Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Severna Makedonija, do programa sa širim opsegom, poput Adriona, saradnje u regionu Dunava ili Urbakta.