U Priboju je 26.07.2024.godine održana završna konferencija projekta “BEYOND – Kreiranje podsticajnog poslovnog okruženja za zapošljavanje mladih u prekograničnom području Republike Srbije I Crne Gore” , koji je trajao proteklih 14 meseci, imao je za cilj unapređenje inovacija i tehnološkog napretka u pekograničnoj zajednici.

Tokom konferencije, učesnici su imali priliku da čuju inspirativne govore predstavnika partnerskih organizacija, prisustvuju  panel diskusijama, kao i da se povežu sa kolegama i partnerima.

Projekat BEYOND je doneo značajne rezultate, uključujući doprinos razvoju novih tehnologija, unapređenje saradnje između istraživačkih timova i kompanija, kao i podršku mladim inovatorima.

Kroz projekat su nabavljene dve robotske ruke će biti na raspolaganju profesorima i učenicima srednjih stručnih škola iz Nikšića I Priboja koji će zahvaljujući njima po prvi put imati priliku da praktično primijene naučene koncepte o robotici.

U okviru projekta kreirana je i prekogranična onlajn mentorska platforma (https://startupuspeh.com), kao alatka za povezivanje prekograničnih mentora i pojedinaca, startapova i MMSP iz programske oblasti. Ova mreža će podržati više preduzetnika u regionu i unaprediti postojeće centre novim uslugama.

Projekat su uspešno implementirali  Regionalna razvojna agencija Zlatibor, Inovaciono preduzetnički centar Tehnopolis i Privredna komora Crne Gore u okviru Programa prekogranične saradnje Srbija-Crna Gora 2014-2020.