У периоду од 4-9. септембра организован је Еко камп на Голији у Општини Ивањица за ученике основних школа из Ивањице и Гусиња у оквиру пројекта „Чиста заједница за одрживо окружење и природу – ЧИСТО“.

Еко камп је окупио укупно 20 ученика 7-ог, 8-ог и 9-ог разреда из ОШ „Кирило Савић“ из Ивањице и ОШ „Џафер Никочевић“ из Гусиња. Овај камп, смештен на Дајићком брду на планини Голија, пружио је учесницима прилику да кроз разноврсне активности стекну нова знања о заштити животне средине и повежу се са природом.

Током петодневног боравка, ученици су учествовали у едукацијама о врстама отпада и рециклажи, оријентацији у природи, садњи дрвећа и извиђачким вештинама. Посебну пажњу привукле су активности попут такмичења у оријентацији, стреличарство и авантура парк. Уз то, свако вече било је обогаћено музиком и биоскопом на отвореном.

Кроз разнолике активности, ученици су учили о важности очувања природе, активно су учествовала у еколошким акцијама сакупљања отпада и уређења простора, што је допринело развоју еколошке свести и одговорности према природном окружењу. Кроз игру, учење и боравак на отвореном, учесници су стекли непроцењиво искуство које ће их подстаћи да буду одговорни чувари природе у будућности.

Пројекат ЧИСТО спроводе поменуте две општине, а суфинансира Европска унија у оквиру финансијског инструмента претприступне помоћи (ИПА II) кроз Програм прекограничне сарадње Србија – Црна Гора 2014-2020. Уговор за суфинансирање средствима Европске уније потписан је са Министарством финансија Републике Србије – Сектором за уговарање и финансирање програма из средстава Европске уније.

Реализација пројекта је почела 24. децембра 2022. и трајаће две године, до 23. децембра 2024. године. Укупна вредност пројекта је 389.635 евра, од чега је допринос Европске уније 330.800 евра.