Друга Европска недеља могућности је одржана у периоду од 23. до 27.септембра, 2024.године. Завршена је серијом панела и инфосесија у Нишу, где су у фокусу били локални развој, територијална сарадња и зелена транзиција.
Програм је отворен уводним обраћањима амбасадора ЕУ у Србији Емануелеа Жиофреа, министарке за европске интеграције Тање Мишчевић, заменик министра за локалну самоуправу Северне Македоније Ерџан Селими и градоначелника Ниша Драгослав Павловић.
Званичници су истакли важност да се сви заинтересовани активно укључе у програме којима Европска унија помаже грађане, организације и јавну управу у Србији, као и у другим суседним земљама.
Додељени су и сертификати локалним самоуправама и организацијама из Србије и Северне Македоније, које су у претходном периоду већ успешно спровели пројекте прекограничне сарадње. Међу њима су, између осталих, невладине организације из Лесковца и Скопља, општине Медвеђа, Сарај и Крива Паланка. Спроводили су пројекте фокусиране на превенцију поплава, зелени туризам, социјално предузетништво.
Тема првог панела била је важност сарадње различитих региона на европском нивоу.
Помоћница министарке за европске интеграције Санда Шимић напоменула је важност тога да се сви укључе у процесе консултација око прекограничних програма, као и да је чланство у Европској унији важно јер такви програми доносе значајно већа средства.
Дан је настављен представљањем различитих могућности у оквиру ИНТЕРРЕГ програма – од оних са државама чланицама ЕУ (Хрватском, Бугарском, Румунијом и Мађарском), преко сарадње са државама које се налазе у процесу проширења (Црна Гора, Босна и Херцеговина, Северна Македонија, до програма са ширим опсегом, попут Адриона, сарадње у региону Дунава или Урбакта.