У Плужинама је 3. октобра 2024. године званично отворена “ViaFerrata” Пива, нови туристички производ и атракција дужине око 4.500 метара у оквиру пројекта „Via Ferrata пењање ради откривања лепоте Пиве и Ибра“ (Via Ferrata CLUB).

Отварању су присуствовали амбасадор Европске уније у Црној Гори, г-дин Јохан Сатлер, председник Општине Плужине, г-дин Слободан Делић, председница Општине Тутин, г-ђа Селма Кучевић и директор Института за територијални економски развој (ИнТЕР), г-дин Драгиша Мијачић.

Предедник Општине Плужине, г-дин Делић је навео да ће „реализација овог пројекта допринијети позиционирању Плужина, које су већ интересантна туристичка дестинација, да буду још боља. Нови туристички продукт који ће туристи, сигуран сам, посјећивати и користити. Заиста је ријеч о адреналиском искуству које свима препоручујем”, и додао да су са Делегацијом ЕУ већ реализовали низ пројеката, увјерен да ће их бити још више.

Амбасадор ЕУ у Црној Гори, Јохан Сатлер, истакао је да отварање Via Ferrate Пива његова прва посета изван Подгорице, након што је почетком септембра ступио на дужност. „Мислим да није случајно што сам у лепим Плужинама. Одмах се види потенцијал што се тиче туризма и убеђен сам да ћемо наставити овим путем. Прекогранична сарадња је веома важна и повезивање људи представља суштину ЕУ, посебно у региону као што је Западни Балкан.“

Председница Општине Тутин Селма Кучевић истакла је да је ово први заједнички пројекат који „најмлађа општина на Балкану и Плужине реализују“. „Овај пројекат се може посматрати са више аспеката – можемо окупљати бројне туристе, љубитеље природе, а отвара врата и јачању локалне економије, подстицају за квалитетније услуге, као и за инклузију младих”, навела је Кучевић додајући да је поменути пројекат само подстрек за даље заједничке иницијативе.

Директор ИнТЕР-а, Драгиша Мијачић, казао је да је отварање “Via Ferrate” Пива велики дан за прекограничну сарадњу и подизање туризма на виши ниво. „Туризам је једна грана која спаја људе, што можемо видети и на овом примеру. Овај туристички производ ће подићи потенцијале општине Плужине, али и целе прекограничне регије“ – казао је Мијачић.

“Via Ferrata” је инсталирана на атрактивној локацији, непосредно у близини моста на реци Пиви, и погодна је за све групе туриста.

Након самог отварања, учесници су имали прилику да у пратњи водича прођу целокупну стазу “Via Ferrate”.