На планини Лукавици код Никшића и у Прибојској Бањи су 1. и 2. августа 2024.године, одржане витешке игре у организацији Епархије будимљанско-никшићке и Туристичке организације Никшић, у оквиру пројекта  „Мегдан за Илиндан – историјске манифестације и туризам на отвореном“.

Манифестација је организована са циљем да допринесе одрживој употреби туристичких потенцијала програмске области кроз заједничко унапређење вјерског, културног и рекреативног туризма. Пројектне активности су концентрисане на подручје општина Никшић и Бијело Поље у Црној Гори и општине Прибој у Србији, јер је вјерски, културни, историјски и рекреативни туризам препознат као важан потенцијал за развој ових општина.

Организовањем нове манифестације и реконструкцијом историјских догађаја, који укључују перформере и аниматоре, уводе се нови културни садржају у туристичку понуду Никшића и Прибоја. Овакав приступ привлачи пажњу посјетилаца, обогаћује квалитет догађаја, нуди нову и едукативну перспективу, која акценат ставља на историју и културу.

У оквиру манифестације учествовао је Свибор савез Србије, организација која је посвећена промоцији и практиковању витешке борбе, промоцији средњовјековне културе. За ову прилику било је постављено средњовјековно село са 4 шатора, опремљено столовима, клупама, крзном, алатима, приказујући како су изгледали стари занати и средњовјековно оружје. Свибор витезови су наступили на отвореном, у пуној ратној опреми, демонстрирајући: витешке борбе мачевима, копљима, хелабардама, сјекирама, турнир са копљима, витешко бацање сјекира, рвање, бацање камена, борбе са штаповима, обарање руку, употребу ратног средњовјековног лука и стријеле, масовне борбе витезова и слично.

Посјетиоци су имали прилику да учествују у гађању статичне мете, користећи меке реквизите и безбједну опрему, а искористили су прилику да се фотографишу у витешким костимима, оклопима и опреми.

Кроз овај пројекат планиране су и активности изградње пјешачких стаза са додатном опремом у манастирском комплексу Прибојска Бања, инсталација глампинг шатора са додатном опремом у близини манастира Самоград у Бијелом Пољу и на планини Лукавици у општини Никшић, креирање програма за историјске манифестације, организација историјских манифестација у Бијелом Пољу и Прибоју, укључивање креираних догађаја и услуга у акционе планове општина.